Rekryterare från Ants sitter tillsammans och tittar på någon utanför bild som pratar om hur The AI Act kommer påverka IT-rekrytering.

Hur The AI Act kommer påverka rekryteringsprocesser

I takt med att artificiell intelligens blir en allt viktigare del av arbetslivet, har Europeiska unionen tagit fram The AI Act, en ny lagstiftning som syftar till att reglera användningen av AI inom olika sektorer, inklusive rekrytering. Men vad innebär detta för företag och HR-avdelningar?

I vår förra artikel skrev gick vi igenom hur det kan påverka HR Tech och HR-system där AI används. I denna artikeln riktar vi fokuset mot IT-rekrytering, hur det kommer att påverka rekryteringsprocesser och hur du kan förbereda dig inför framtiden.

Vad är The AI Act?

Låt oss börja med the basics.

The AI Act, eller AI-förordningen, är en ny lagstiftning som syftar till att skapa ramar för säker, transparent och ansvarsfull användning av AI inom EU. Lagen delar in AI-system i olika riskkategorier baserat på hur de används, där rekrytering faller under hög risk-kategorin. Detta innebär att de AI-system som används i rekrytering måste uppfylla stränga krav på transparens, rättvisa och säkerhet.

Så påverkas rekryteringsverktyg

AI har redan förändrat rekryteringsbranschen genom att effektivisera processer som CV-screening, kandidatmatchning och intervjuer. Verktyg som ChatGPT, MetaView, och Teamtailor är några exempel på hur AI hjälper HR-avdelningar att snabbare hitta rätt talanger.

Med The AI Act kommer dock dessa verktyg att ställas inför strängare regler och kontroller, bland annat:

  • Transparenskrav: AI-system måste vara tydliga med hur och varför beslut fattas. Det innebär att du som arbetsgivare måste kunna redogöra för hur en AI-baserad screeningalgoritm prioriterar vissa kandidater över andra.
  • Rättvis behandling: AI-system ska inte diskriminera baserat på faktorer som kön, etnicitet eller ålder. The AI Act kommer att kräva att AI-verktyg regelbundet granskas för att säkerställa att de inte förstärker fördomar eller systematiska orättvisor.
  • Mänsklig övervakning: Ett av de viktigaste kraven i lagen är att AI-system aldrig får ersätta mänskliga beslut helt och hållet. Människor måste alltid ha sista ordet i beslut som gäller anställning eller kandidatval.
Två rekryterare från Ants sitter vi en dator och pratar om The AI Act

Möjliga utmaningar och lösningar för rekryteringsprocessen

Den nya lagstiftningen medför även vissa utmaningar för HR-team som förlitar sig på AI i sina rekryteringsprocesser. Här är några aspekter att tänka på:

  • Ökad arbetsbörda: Att leva upp till de nya kraven kan innebära mer administrativt arbete, som att övervaka och dokumentera hur AI-system fungerar. Att säkerställa att systemen är rättvisa kan också kräva extra utbildning av personal.
  • Implementationskostnader: Att anpassa befintliga AI-verktyg till de nya reglerna kan vara kostsamt, särskilt för små och medelstora företag. Verktyg och system kommer sannolikt att behöva uppgraderas för att uppfylla The AI Act:s krav.
  • Komplexiteten med rättvisa: Att säkerställa att AI inte diskriminerar är en utmaning, särskilt då algoritmer kan bli omedvetet partiska baserat på data de tränas på. Att regelbundet granska de AI-system som används i rekryteringsprocesser och säkerställa att dessa system tränas på mångsidig och representativ data kan vara lösningen på detta problem.

Fördelar med The AI Act

Men även om AI-lagen innebär strängare regler och mer kontroll, så finns det såklart även många positiva aspekter som kommer att gynna HR och rekrytering i längden:

  • Ökat förtroende: Genom att följa lagen och arbeta med transparenta AI-verktyg kommer företag att kunna bygga ett starkare förtroende hos kandidater, som kommer att känna sig tryggare med att de behandlas rättvist.
  • Bättre rekryteringsbeslut: Lagen tvingar företag att utvärdera sina AI-verktyg noggrant, vilket i längden kan leda till mer noggranna och datadrivna rekryteringsbeslut.
  • Minskad risk för diskriminering: Genom att implementera lagkrav som motverkar bias och diskriminering kan rekryteringsprocesserna bli mer inkluderande, vilket gynnar både företag och arbetssökande.
Två personer sitter i en soffa och pratar om The AI Act.

Hur kan företag anpassa sig

Så, hur ska vi anpassa oss efter The AI Act? Vart ska vi börja?

Vi kan vidta flera åtgärder för att säkerställa att vi uppfyller de nya kraven:

  • Utbilda HR-team om reglerna och vad som krävs för att uppfylla dem.
  • Gör en lista på de verktyg ni använder och säkerställ att ni har en strategi för hur de ska uppfylla kraven i AI Act.
  • Samarbeta med AI-leverantörer för att säkerställa att de verktyg ni använder är kompatibla med The AI Act.
  • Håll det enkelt. Det är viktigt att ta reglerna på allvar, men överkomplicera inte processen. Skapa tydliga men enkla rutiner.

 

Har du behov av IT-rekrytering? Hör av dig!

 

Författare

Ebba Pers

Talent Acquisition Consultant

ebba.pers@ants.se Linkedin

Hör gärna av dig!

Fyll i formuläret så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med IT-rekrytering, Executive Search eller HR Tech!
Söker du jobb eller praktik? Kolla in vilka roller vi rekryterar här. 

Läs mer